Spreidpootjes

Seramaclub België

 

Spreidpootjes

Het verhelpen van spreidpootjes is een eenvoudige "ingreep"

 

Zorg voor een stevige ondergrond waar de pootjes grip op hebben. Gladde oppervlakken werken spreidpootjes in de hand. Zelfs een fijn geweven katoenen doek kan te glad zijn. Een handdoek bv. is beter omdat het oppervlak uit kleine lusjes bestaat.

 

Zodra u merkt dat het kuiken mooi rechtop loopt en zijn pootjes in rust niet langer opzij schuiven, kan men de ringetjes en elastiekje verwijderen.

 

Soms kan het al na 24u, soms is langer echter nodig. Maar nooit langer dan 1 week anders is er iets mis met het skelet van het kuiken zelf.

 

Na 5-7 dagen na uitkomst vervang ik het doek door zand (bv. wit zand, rijnzand, duinzand)

 

Tip:

 

Dit zand doe ik als eerste in de bak of kooi waar kuikens in komen te zitten. Bovenop het zand leg ik een ruwe katoenen doek of handdoek. Doe de warmtelamp of andere warmtebron minstens 24 uur op voorhand aan!

 

Zodoende is het zand opgewarmd wanneer u het doek eraf neemt na 5-7 dagen. Dit voorkomt dat uw kuikens een temperatuur schok ondergaan.

Eens de ringetjes met het elastiekje bevestigd aan de pootjes hoeft u voorlopig niets meer te ondernemen. Het kuiken went snel aan zijn orthopedische beugels.

 

Lopen kunnen ze in een mum van tijd en ze zijn er ook nog zeer behendig ermee.

 

 

 

© Seramaclub België JdR2014